Hej! Spisałam przepis na mega prosty kurczak z porami, który nie raz pokazywałam Wam na instastories.
Przepis jest banalny i jest bez nabiału czy glutenu – samo zdrowie. Przygotowanie zajmuje dosłownie 20 minut.
Składniki na 3-4 porcje:
– 1-2 pory
(jeśli mamy sporego pora, wystarczy. Jeśli mniejszy, to wtedy dwa)
– Mleczko kokosowe – pół albo całe
– Pierś z kurczaka – u mnie zawsze około 500g
– Przyprawy – u mnie przyprawa do kurczaka i kurkuma
– Olej kokosowy do smażenia
– Kasza gryczana bądź jakakolwiek inna, wedle uznania

GOTUJEMY!
Zaczynam od nastawienia wody do ugotowania kaszy. Dwa woreczki kaszy gotuję w 3 szklankach wody. Wrzucam kaszę do wrzącej i posolonej wody, gotuję na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut, aż kasza wszystko wchłonie. Polecam ten sposób gotowania (zamiast w plastikowych woreczkach), dzięki czemu kasza zachowa swoje wartości odżywcze – nie wylejemy ich wraz z wodą.

Kaszę mamy gotową, to zabieramy się do krojenia pora.
Obcinam górę pora, przemywam i przekrawam na pół. Następnie te połówki także przekrawam na pół, wzdłuż pora. Teraz możemy go porządnie wymyć i jest gotowy do krojenia.
Pora dusimy na patelni z wodą (u mnie zazwyczaj wystarcza szklanka wody). Czekamy aż por zmięknie i w między czasie zabieramy się za kurczaka.
Kurczaka kroję w kosteczkę – posypuję przyprawami (tak całkiem porządnie, bo pamiętaj, że por nie był doprawiany), polewam olejem i dokładnie mieszam.
Następnie kiedy por już zmięknie, wrzucam kurczaka na patelnię i smażę wszystko razem kilka minut, aż kurczak się zetnie. Potem wystarczy dodać mleczko kokosowe – zazwyczaj u mnie wystarcza pół mleczka, ale czasami dodaje całe. Jeśli chcemy lekko gęstszy sos, to możemy posypać odrobiną mąki kokosowej. Dusimy kilka chwil i gotowe!
SMACZNEGO!


