Idealna jaglanka z mlekiem koko!

Jaglanki kocham miłością wielką! Przede wszystkim dlatego, że jagły to zboże bezglutenowe i na dodatek bardzo zdrowe! Kaszę jaglaną można wykorzystać na milion sposobów – na słodko czy słono.

Dzisiaj przygotowałam przepis na jaglankę, która zawsze wychodzi i jest oczywiście prosta w wykonaniu.

Składniki (na dwie porcje):

– sucha kasza jaglana 100g

– mleczko kokosowe 200 ml

– miód

– szczypta soli

– orzechy nerkowca (lub inne, do wyboru)

– owoce (u mnie zazwyczaj banan, borówki czy gruszka)

GOTUJEMY!

Kaszę dajemy do sitka i przelewamy wrzącą wodą aby pozbyć się goryczy. Następnie umieszczamy ją w garnku i dodajemy jedną szklankę wody, szczyptę soli i łyżkę mleka kokosowego. Gotujemy do czasu, aż kasza wszystko wchłonie i będzie o gęstej konsystencji. Wtedy dolewamy mleczko kokosowe i mieszamy chwilę, aż wszystko się połączy.

W międzyczasie gotowania kaszy siekamy orzechy i kroimy ulubione owoce.

Następnie gotową kaszę przelewamy do talerza, polewamy łyżką bądź łyżeczką miodu. Pięknie posypujemy orzechami i dodajemy owoce. Jest idealnie!

SMACZNEGO!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s