Jaglanki kocham miłością wielką! Przede wszystkim dlatego, że jagły to zboże bezglutenowe i na dodatek bardzo zdrowe! Kaszę jaglaną można wykorzystać na milion sposobów – na słodko czy słono.
Dzisiaj przygotowałam przepis na jaglankę, która zawsze wychodzi i jest oczywiście prosta w wykonaniu.
Składniki (na dwie porcje):
– sucha kasza jaglana 100g
– mleczko kokosowe 200 ml
– miód
– szczypta soli
– orzechy nerkowca (lub inne, do wyboru)
– owoce (u mnie zazwyczaj banan, borówki czy gruszka)


GOTUJEMY!
Kaszę dajemy do sitka i przelewamy wrzącą wodą aby pozbyć się goryczy. Następnie umieszczamy ją w garnku i dodajemy jedną szklankę wody, szczyptę soli i łyżkę mleka kokosowego. Gotujemy do czasu, aż kasza wszystko wchłonie i będzie o gęstej konsystencji. Wtedy dolewamy mleczko kokosowe i mieszamy chwilę, aż wszystko się połączy.
W międzyczasie gotowania kaszy siekamy orzechy i kroimy ulubione owoce.
Następnie gotową kaszę przelewamy do talerza, polewamy łyżką bądź łyżeczką miodu. Pięknie posypujemy orzechami i dodajemy owoce. Jest idealnie!
SMACZNEGO!


