Ciasto bananowe z mąką jaglaną i lnianą.

Dzień dobry kochani w 1 dzień Majówki! Taka piękna pogoda i tyle dni wolnego, więc spisałam dzisiaj dla Was mój przepis na ciasto bananowe, które zawsze mi wychodzi.

Nie raz pokazywałam go na Instagramie, ale czym więcej postów, tym trudniej do tego przepisu dotrzeć. Ciasto jest bez nabiału i glutenu – bazuje na mące jaglanej i lnianej.

Przepis:

– 3 dojrzałe banany (jeśli macie małe banany, to dajcie 4)

– 3 jajka

– 70 g mąki jaglanej

– 30 g mąki lnianej

– 1 łyżka oleju kokosowego

– 2 łyżki ksylitolu bądź miodu

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania oraz łyżka kakao, ale u mnie taki ciemny wychodzi bez jego dodatku.

Wszystkie dodatki ze sobą miksuję, zaczynam od bananów, później dodaję jajka, olej, ksylitol, sodę i mieszam ze sobą. Na sam koniec dodaję mąki. Najlepsze ciasto wychodzi mi, kiedy konsystencja jest taka lekko lejąca – nie zbita i gęsta.

Pieczemy 55 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu).

Do ciasta lubię sobie zrobić ‚sos’ z dżemu 100-procentowego i z dodatkiem śmietanki z mleka kokosowego. Pycha 🙂

Smacznego!

Nat

Leave a Reply